Corona Nieuws

Inmiddels is het coronavirus een onderdeel van onze maatschappij en zijn alle maatregelen de deur uit. Wel blijft het volgende advies van Hartslagnu nog staan: reanimaties volgens de normale richtlijnen uitvoeren, inclusief beademen. Maar blijf als burgerhulpverlener altijd je gezonde verstand gebruiken!.

Je kunt er altijd voor kiezen om in een specifieke situatie te reanimeren volgens de covid-19 richtlijn en niet te beademen. Of juist wel te beademen, omdat het een familielid betreft. Denk daarbij steeds aan je eigen gezondheid en aan die van het slachtoffer, die van omstanders en die van andere (burger)hulpverleners. Belangrijk is elkaars keuze daarin te respecteren. Geef hulpverleners die willen beademen daartoe de ruimte.

Eigen inschatting hulpverlener

De afgelopen periode zijn de reanimatierichtlijnen al meerdere keren aangepast vanwege corona. Het geeft verwarring om bij elke opleving van het virus de reanimatierichtlijnen aan te passen.

Daarom hebben de Nederlandse Reanimatie Raad, Ambulance Zorg Nederland, de Nederlandse Vereniging van Medische Managers Ambulancezorg en HartslagNu besloten om met een advies te komen dat uitgaat van het eigen inschattingsvermogen van de hulpverlener om hun eigen afwegingen te maken, zoals ben ik gevaccineerd, welke risico’s wil ik lopen en betreft het een bekende.

Aandachtspunten

Voor alle reanimaties gelden de volgende aandachtspunten.

  • Hanteer zoveel mogelijk de actuele maatregelen van de overheid.
  • Beperk in alle gevallen het aantal burgerhulpverleners dat zich met de daadwerkelijke reanimatie bezighouden tot het minimum. Maximaal twee burgerhulpverleners bij het slachtoffer, anderen staan op meer dan 1,5 meter afstand.
  • Was na een reanimatie je handen en polsen met water en zeep. Als alternatief kun je handenalcohol gebruiken. Dit kan eventueel bij de ambulance of een ander aanwezig hulpverleningsvoertuig.
  • Krijg je in de dagen/weken na de reanimatie klachten die mogelijk duiden op covid-19? Laat je dan testen.

Reageer niet op een oproep als:

  • Je positief bent getest op covid-19 en zolang de GGD je als besmettelijk beoordeelt.
  • Je een of meerdere klachten hebt die passen bij covid-19.
  • Je een huisgenoot hebt die in thuis-quarantaine zit.
  • Jijzelf of een van je huisgenoten tot een van de covid-19 risicogroepen behoort

Lees meer op de website van de Nederlandse Reanimatie Raad.

Welkom bij de Stichting AED Midden Delfland

Zoals u ziet, heeft de website van de Stichting AED een nieuw jasje. We proberen hem nog zo veel mogelijk te optimaliseren. Voor vragen kunt u mailen met het bestuur

In 2008  is de Stichting AED Midden-Delfland opgericht. Wij hebben vrijwilligers verdeeld over de dorpen Maasland, Schipluiden en Den Hoorn. In onze gemeente hebben wij 22 AED’s verdeeld in zogenaamde 6 minuten zones. Elk jaar volgen de vrijwilligers een herhalingscursus om bij te blijven met de nieuwste ontwikkelingen tijdens het reanimeren. De cursus wordt o.a. bij de plaatselijke E.H.B.O. gegeven.

In Maasland proberen we ook elk jaar een herhalingscursus te organiseren. Dit wordt dan uitgevoerd door E.H.B.O. Schipluiden.

Klik voor meer informatie: E.H.B.O. Den Hoorn of E.H.B.O Schipluiden

Wist u, dat de kosten van een reanimatiecursus vergoed worden door de meeste zorgverzekeraars.

Hulpverlener worden? 

klik hier voor informatie en registratie op de website van HartslagNu